Update wegwerpplastic

Vanaf 1 juli 2023 moet de consument betalen voor plastic bevattende wegwerpbekers en -bakjes voor onderweg


Kort en bondig

 

Deze regel geldt voor klanten van afhaal- en bezorglocaties:
- Bekers en voedselverpakkingen (voor directe consumptie) die geheel of gedeeltelijk uit plastic bestaan (dus ook coatings).
- Voedselcontainers/-bakjes waaruit één maaltijd zonder verdere bereidingen genuttigd kan worden.

 

Voorbeeld:
Een voedselcontainer met bijvoorbeeld noten/kaas e.d. met méér dan 2 porties (120 gram) die thuis pas genuttigd gaat worden mag nog zonder de toeslag voor wegwerpplastic verkocht worden.

 

Uitgebreide informatie

 

Voor de meerprijs zijn richtlijnen opgesteld. Hanteer € 0,25 voor een beker, € 0,50 voor een maaltijd (dit kan bestaan uit meerdere bakjes) en € 0,05 voor verpakking van voorverpakte groente, fruit, salade en portieverpakkingen. Vooraf moet voor de consument duidelijk zijn dat die betaalt voor een wegwerkbeker of -bakje dat plastic bevat. De verkoopprijs (inclusief 21% btw) moet dus bij het schap of op de menukaart worden vermeld. Het geld voor deze producten blijft bij de ondernemer.

 

Los op de bon
De kosten van de wegwerpbekers en -bakjes moeten apart worden vermeld op de kassabon als plastic product, bakje of beker. Een maaltijd die uit meerdere bakjes bestaat kan wel éénmaal worden aangeslagen. In de supermarkt staat heffing SUP op de bon. SUP staat voor single-use plastics. Vindt de transactie plaats zonder bon? Dan breng je de consument alsnog op de hoogte van de meerprijs. In het geval van een koffieautomaat of zelfscankassa kun je duidelijk op het digitale scherm vermelden voor welk product de meerprijs geldt.

 

Wat doet de exploitant met de meerprijs?
De meerprijs mag je als ondernemer zelf houden. Je kunt dit bijvoorbeeld gebruiken om te investeren in herbruikbare bekers of bakjes. Als er ruimte voor is, kan je bekers en bakjes zelf innemen en wassen. Is die ruimte er niet, dan kun je een aanbieder inschakelen die het inzamelen en wassen voor zijn rekening neemt. Uiteindelijk willen we dat klant en ondernemer verschillende opties hebben voor hergebruik. Die herbruikbare optie is er nu nog niet voor voorverpakt portieverpakkingen voor eten en drinken. De meerprijs geldt wel voor deze producten, zodat ze wel gelijk worden behandeld als bekers en bakjes die ter plekke worden gevuld.

 

Waarom deze nieuwsbrief? Vanaf 1 juli 2023 nieuwe regels voor wegwerpplastic
Per 1 juli 2023 treedt nieuwe regelgeving rondom het gebruik van wegwerpbekers en -bakjes in werking. Klanten van bijvoorbeeld afhaal- en bezorglocaties, supermarkten en speciaalzaken voor eten en drinken betalen vanaf dat moment voor wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten of maken gebruik van een herbruikbaar alternatief. Voor consumptie op locatie zijn vanaf 1 januari 2024 wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten verboden.

Waarom zijn deze regels nodig?
Elke dag gooien we in Nederland 19 miljoen wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten na eenmalig gebruik weg. Een deel daarvan komt als zwerfafval in het milieu terecht. Daarom wordt hergebruik de nieuwe norm. Doel is dat het gebruik van wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten in Nederland in 2026 met 40 procent is verminderd.

 

Meer informatie op minderwegwerpplastic.nl
In april is de website www.minderwegwerpplastic.nl gelanceerd. Deze website is bedoeld voor ondernemers en bedrijven die te maken krijgen met de regelgeving. De website bevat onder andere een regelhulp om ondernemers op weg te helpen om de regelgeving toe te passen in de praktijk. Ook is er een communicatietoolbox die u kunt gebruiken om de informatie over de regelgeving te verspreiden via uw eigen communicatiekanalen naar ondernemers in uw netwerk.

De helpdesk staat voor u klaar
Heeft u vragen over de regelgeving? Neem dan contact op met de Helpdesk Afvalbeheer via het contactformulier. Zij helpen u graag verder.

 

Voorbeelden 

voorbeelden eenpersoonsportie

voorbeelden eenpersoonsportie

verpakkingen en gewicht

voorbeeld

voorbeelden

 

 

01 januari 2023

 

AFVALFONDS VERPAKKINGEN
Extra kosten op sommige verpakkingen
Per 1 januari 2023 verandert de toepassing van de definitie van het begrip importeur voor de Afvalbeheerbijdrage Verpakkingen.
Dit betekent dat wij per 1 januari 2023 een SUP-toeslag en afvalbeheerbijdrage moeten gaan betalen voor de disposables en verpakkingen
die wij in Nederland op de markt brengen en onder deze regeling vallen.

 

AFVALBEHEERBIJDRAGE VERPAKKINGEN
Als we het hebben over verpakkingen gaat het om alle producten, vervaardigd van materiaal van welke aard dan ook, die kunnen worden gebruikt voor het
insluiten, beschermen, verladen, afleveren en aanbieden van andere producten, van grondstoffen tot afgewerkte producten,
over de gehele weg van producent tot gebruiker of consument.

 

EIGEN BEDRUKKING
Bestelt u bij ons bedrukte disposables of verpakkingen die vallen onder de SUP, dan wordt u zelf gezien als de producent of importeur.
U bent dan ook zelf verantwoordelijk voor de aangifte.

 

SUP-OPSLAG

De SUP-opslag geldt voor voedselverpakkingen voor eenmalig gebruik, die deels of geheel van plastic zijn gemaakt.
Dit zijn bijvoorbeeld plastic wegwerpbekers, maar ook kartonnen verpakkingen met een plastic coating, zoals koffiebekers of snackbakjes.

Onderstaand een overzicht van de categorieën met de daarbij horende toeslagen.
Deze bedragen worden belast in de vorm van een opslag per 1.000 stuks. Deze toeslag rekenen wij om naar ratio van verkoopeenheid.